Çocuk Ve Ergenler İçin Uygulanan Psikolojik Test Ve Envanterler

Psikolojik testler, çocuk ve ergenlerde başarı ve yetenek, kişilik ve nörolojik işlevsellik dahil olmak üzere çeşitli zihinsel yetenek ve nitelikleri değerlendirmek için kullanılır. Psikolojik Testler, çocuklar için akademik başarıyı, yeteneği belirlemede ölçüm aracı olarak kullanılmaktadır.

Zeka testleri klinik psikolojide bazı sorunların belirlenmesine yardımcı araçlar olarak kullanılmaktadır. Evde ya da okulda öğrenme güçlüğü, aşırı hareketlilik ve dikkat eksikliği, uyum, davranış sorunları yaşayan çocuk ve gençlere zeka testi yapılması gerekebilir.

Uygulanan Psikolojik Test ve Envanterler

CAS Bilişsel Değerlendirme Sistemi

PASS Teorisi’ne dayanılarak geliştirilmiş olan CAS (Cognitive Assesment System), 5-17 yaşları arasındaki bireylerin Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel İşlemlerini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

CAS’in kullanım alanları; öğrenmede güçlü ve zayıf olunan alanların tespit edilmesi, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, zihinsel gerilik, üstünlük gibi bireysel farklılıkların değerlendirilmesi, travmatik beyin hasarı olanların değerlendirilmesi, duygusal ve davranışsal problemin belirlenmesi, belirli tedavi, eğitim ve sağaltım programlarının uygunluğunun değerlendirilmesi şeklinde sıralanabilir.

WISC-R Wechsler Çocuklar İçin Zeka Testi

WISCR-R Zekâ Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir. Bireysel bir test olduğu için grup şeklinde değil bir oturumda sadece bir kişiye uygulanabilir. Uygulama ve soru - cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir.

Wisc-R kullanım alanları; test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Envanteri

Test, ilköğretime başlayacak çocuğun sosyal, bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak okula hazır olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır.

AGTE - Ankara Gelişim Tarama Envanteri

0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel olarak değerlendirilmesini amaçlayan test, çocuğun dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri hakkında bilgi verir.

Peabody Resim – Kelime Testi

2.5-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlamaktadır.

Gessel Gelişim Figürleri Testi

2.5-6 yaş arasındaki çocukları gelişimsel olarak değerlendirmek için kullanılır. Gelişim ve olgunlaşma sürecindeki aşamalar için elde edilmiş normlara göre bebeğin gelişimi değerlendirilir. Belli davranışların varlığına ya da yokluğuna bakılarak uygulanan bir testtir. Test sonucunda bebeğin gelişim yaşı ve zekâ yaşı belirlenir.

Bender- Gestalt Görsel Motor Testi

5-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Test, görsel motor algılamayı ölçmeyi amaçlamaktadır. Test öğrenme bozukluğu tanısında, görsel algılama bozukluğunu belirlemek için uygulanır.

Frosting Görsel Algı Testi

4-8 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocukların görsel algısını değerlendiren bir testtir. İçeriğinde el-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayırımı algısı, şekil sabitliğinin algılanması, mekânla konumun algılanması, mekânsal ilişkilerin algılanmasını ölçen alt testler bulunmaktadır.

D2 Dikkat Testi

D2 Dikkat Testi kişilerde uygulanma yaş aralığı 9 ile 60 yaş arasıdır. Bu yaşlar arasında bilinci sağlıklı olan bireylere uygulanabilen bir testtir. Asıl amacı ile performans ölçmeyi hedefleyen testlerden biridir. Test sonucunda bireyin psikomotor hızı ve performans düzeyi (performans düzeyinin zamanla gösterdiği değişim) hakkında bilgi sahibi olunur. İşe alım süreçlerinde de tercih edilen testlerden biridir.